ONZE ABE

Toegegeven, in het noorden des lands dribbelde een Abe in de rondte die iets meer tot de verbeelding sprak. Die uitgroeide tot de held van Heerenveen, tot een Oranje-icoon wiens balbehandeling tot ver over de grens tot de verbeelding sprak. Tot een clubvedette naar wie een stadion is vernoemd, iets waartoe ze in Amsterdam maar moeilijk toe in staat zijn.

Maar had die legendarische us Abe net zo’n fraaie gepommadeerde puntsnor zoals onze Abe die had? Groeide die Friesche Abe uit tot een cultheid van formaat om wiens Panini-plaatje gevochten werd? Nee toch zeker.

En is er ooit in de schaatshoofdstad van het land een ‘In den Ban van Abe-evenement’ gehouden zoals vijf jaar geleden in het Haarlem-stadion? En is Lenstra ooit bezongen zoals wij onze Abe ooit bezongen hebben? Niet met ingewikkelde refreinen of rijmschema’s maar gewoon zo:

"Zing ik Abe van den Ban, lalalalala

Super Abe van den Ban, laaaalalalalala

Abe van den Ban, lalalalala

Super Abe van den Ban, laaalalalalala

Abe van den Ban, lalalalala!"

Nee toch zeker!

Op een dag kwam ik thuis van de middelbare school en zat hij gewoon thuis aan onze eettafel. Abe van den Ban spoelde een broodje kaas weg met een glas melk en deed alsof dat de normaalste zaak van de wereld was. Alsof hij dagelijks bij ons een lichte lunch verorberde, maar ik dat nooit eerder had gemerkt. Mijn moeder beantwoordde mijn vragende blik met een geruststellend knikje. Zo van: nee, dit is niet je nieuwe stiefvader, maar wel een grappig intermezzo van een anders best wel saai dagje.

Mijn moeder was een enorme fan van HFC Haarlem, schreef geregeld brieven naar de club als ze het ergens mee eens of oneens was en kreeg soms antwoord terug. En soms kwam er gewoon even een speler langs om te kijken wie toch wel die mevrouw Struis was. Zoveel fanmail kwam er nu ook weer niet binnen bij de Roodblauwe Leeuwen. Als er ergens stond dat het publiek als één man achter Haarlem stond moest dat getal vooral letterlijk worden genomen. Als Telstar, Ajax of AZ kwamen buurten wilde het stadionnetje nog weleens vollopen, maar verder was het kommer en kwel qua publieke belangstelling.

Over die van de media hadden we weinig te klagen met een coach als Barry Hughes, wiens rolfluit-act jegens AZ-collega Georg Kessler jarenlang in de leader van Studio Sport zat. Ook wilde de Welshman zich nog weleens verlagen tot het zingen van een carnavalskraker, dat hij een kamerbreed tapijt op z’n kop wilde. Of later een bos met krullen.

Als cultclub was Haarlem een beetje de voorloper van het huidige Telstar. Als het op sportief gebied wat minder liep, waren er nog tal van andere mogelijkheden om het nieuws te halen.

De snor van Abe van den Ban was een van die speerpunten. Het FC Avondrood van Barend & Van Dorp wijdde er ooit bijna een hele uitzending aan. Dan zag je Abe zijn snor in de was zetten of er liefdevol een punt aan draaien.

v.l.n.r.: Gerard van der Lem, Frits Flinkevleugel & Abe van den Ban

v.l.n.r.: Gerard van der Lem, Frits Flinkevleugel & Abe van den Ban. December 2017.

Onlangs zagen we Abe terug. Samen met Gerard van der Lem was hij aanwezig op een door Brilstand georganiseerde mini-reünie van FC Amsterdam in de woning van Frits Flinkevleugel. Drie Lieverdjes op een bank in een seniorenwoning te Zandvoort, de anekdotes vlogen over tafel, de een nog grappiger en sappiger dan de ander. ‘Humor is het karakter van de ploeg,’ viel er ooit te lezen op een plaquette in het Olympisch stadion, de thuishaven van FC Amsterdam en de belichaming van dat adagium zaten voor ons. De lachsalvo’s rolden door de woning, iedereen genoot. Rechts van mij zat de man die snor werd. 71 inmiddels, maar de imposante knevel was nog steeds intact. Als die andere Abe definitief vergeten is, zullen we die van ons nog steeds herinneren.

Een cultheld voor de eeuwigheid.

Onze Abe.


RECENT POST