Lasse Schöne, voetballer van vroeger

Twee jaar geleden vertelde Lasse Schöne het verhaal van een meisje dat op school werd gepest. Het filmpje, hier te zien, werd gemaakt in het kader van de actie ‘Amsterdam is tegen pesten.’ Aan alles is te zien dat Schöne zich het lot van het meisje aantrekt.

In mei was hij in het Patronaat in Haarlem te gast in de derde Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show. Uitgebreid sprak hij onder meer over zijn tatoeages, zijn gezin, Ajax en zijn rol als mentor van de jonge Ajacieden. Lasse Schöne bleek trouwens een heel leuke vrouw te hebben.

Als een voetballer zijn talent optimaal heeft geëxploiteerd, is het deze Deen. Stilletjes sloop hij naar de top. Als jongen van zestien kwam hij vanuit Denemarken in Heerenveen terecht. Pas bij De Graafschap brak hij door, in de eerste divisie. Een mooi weer-voetballer, noemde hij zichzelf later.

Later speelde hij voor NEC. Hij zou altijd een modale voetballer blijven, was de verwachting, een vlijtige middenvelder met een haarbandje, totdat hij in 2012 transfervrij door Ajax werd aangetrokken. Bijna niemand begreep het, en wij ook niet, totdat hij stilletjes een plaats in het elftal veroverde.

Dit seizoen zou hij uit de ploeg verdwijnen, was de verwachting. Hij is al 31 en bij Ajax stonden de talenten klaar. Toch speelt hij nog steeds een cruciale rol in het elftal. Hij houdt de zaak in balans en ramt zo nu en dan uit een vrije trap een bal in de bovenhoek. Of hij scoort na een korte solo, zoals zondag tegen PSV.

Het leuke is dat Schöne een voetballer uit andere tijden is. Hij doet geen rare dingen. Hij doet zoals wij, normale stervelingen. Hij woont in Heemstede, wat voor een Ajacied al heel ongewoon is, en je kunt hem tegenkomen bij de plaatselijke Albert Heijn. Zijn zoontje Robin voetbalt bij RCH, in de Jongens-onder-9.

Het was dat joch dat ons een paar jaar geleden definitief in het kamp-Schöne trok, dankzij een interview in Het Parool. Schöne vertelde dat zijn zoontje gek is van voetbal. Hij volgt alles en wil alles weten. Als Schöne op een doordeweekse avond met Ajax heeft gespeeld, moet hij hem altijd even wakker maken.

Dat gaat zo. ‘We hebben 4-0 gewonnen en papa heeft twee keer gescoord.’

Zijn zoon, met een slaaphoofd: ‘Wie hebben die andere gemaakt?’ Klaassen en Milik, fluistert Lasse Schöne. Oké, zegt zijn zoontje dan, welterusten papa, waarna hij weer rustig in slaap valt.

In de omvangrijke geschiedenis van de Denen bij Ajax speelt Lasse Schöne niet de hoofdrol. Dat doen anderen. Een eervolle vermelding heeft hij echter ten volle verdiend, als voetballer van vroeger.


RECENT POST