TEAM BRILSTAND

Afkomstig uit de internationaal hoog aangeschreven jeugdopleiding van SV Terrasvogels, strandde de voetbalcarrière van Simon Zwartkruis (1969) in het vermaarde Team van Uitersten van de Santpoortse club, Zaterdag 1.

 

Doorliep op journalistiek vlak de opleiding van het Haarlems Dagblad, zoals het gehele Brilstand-team, voorheen John Veldman Genootschap, u weet wel, van Aad de Mos Bestaat Niet. Na tien jaar Sportweek (R.I.P.) sinds begin 2008 verslaggever bij Voetbal International. Zat soms op een barkruk bij Voetbal Inside. Zit in de kaartenbak van Natafelen op Fox Sports, Sportforum op Radio 1, Ruud de Wild op Radio 2 en FC Afkicken. Tevens biograaf van Clarence Seedorf.

 

At in Barcelona biefstuk met brood met Johan en Danny Cruijff aan hun keukentafel en denkt daar dagelijks met weemoed aan terug.

 

Vraagt zich af hoe dat straks moet met de vertaling van De Grote Hi Ha Hondelul Voetbalshow, als we naar Broadway gaan. Voetbalmotto: lang leve de pingelaars.

Sinds Paul Onkenhout (1958) als jongen van elf jaar in de kleedkamergang van het stadion van HFC Haarlem op een zonovergoten donderdagavond de Europa Cup voor landskampioenen aanraakte, is zijn leven niet meer hetzelfde geweest.

Het was op 14 mei 1970. Acht dagen eerder had Feyenoord in Milaan Celtic verslagen in de finale. Feyenoord nam de Cup daarna overal mee naartoe, ook naar Haarlem waar het zeg maar gerust succesvolle (ongeslagen kampioen, doelsaldo 115-5) pupillenteam van HFC Haarlem in de kleedkamergang een erehaag vormde voor de spelers. De Cup werd gedragen door de aanvoerder, Rinus Israel, de stoere en onverzettelijke verdediger die een bril droeg, iets wat je toen ook al niet vaak meer zag.

Toen de spelers van Feyenoord en Haarlem even moesten wachten in de kleedkamergang voordat ze het veld op mochten, zag Onkenhout zijn kans schoon. Hij raapte al zijn moed bij elkaar en raakte de  blinkende Cup aan. Israel schonk hem daarop een glimlach.

Onkenhout maakte in de jaren daarna met het John Veldman Genootschap de voetbalshow ‘Aad de Mos Bestaat Niet’ en werkte voor het Haarlems Dagblad. Tot op de dag van vandaag is hij redacteur en voetbalcolumnist van de Volkskrant. Zijn favoriete trainer is Louis van Gaal en als het over voetbal gaat, is ‘Leve vroeger’ zijn motto.

Het is vandaag exact 41 jaar, zes maanden en vier dagen geleden dat Dick Sintenie (1969) lid werd van SV Terrasvogels. Hij voetbalde nooit voor een andere club en hij zal ook nooit voor een andere club voetballen.
 

Hij is de muzikaalste van het Brilstand-kwartet. Schreef de theaterklassieker ‘O hondenlul’ en de onbetwiste carnavalskraker ‘Aad De Mos Bestaat Niet!’ (224 verkochte cd’s), met de bekende strofe: ‘Ze zei-en tegen mij: word jij maar trainer, da’s beter dan een leven voor de klas. Maar als ik alles eerder had geweten, dan liep ik nou niet in zo’n regenjas.’

Is sinds 2001 Ajaxverslaggever van Het Parool. Werkte daarvóór ook bij het Haarlems Dagblad. Krantenlezer pur sang. En digibeet. Heeft sinds kort een iPhone 5. Want vergeet niet: Brilstand is achteruitgang!

Hij mist HFC Haarlem nog elke dag, maar gelukkig is er voor Edwin Struis (1964) nog voldoende afleiding in die doldwaze voetbalwereld. Naast boeken (Struis gaat vreemd, Veertig tinten Struis en – samen met Paul Onkenhout en Dick Sintenie – Koning Voetbal) schrijft deze freelance sportjournalist verhalen en columns voor Trouw, Nieuwe Revu en Helden. In het verleden was hij ook actief voor Haarlems Dagblad, Telegraaf, Sportweek en NUsport.nl

Ook stond hij aan de basis van de herdenkingswedstrijd voor de slachtoffers van de ramp in het Luzhniki-stadion in 1982 (Spartak Moskou-HFC Haarlem) en was hij medeorganisator van een competitie voor failliete profclubs. 

Zijn eigen actieve carrière voerde hem langs illustere clubs als HFC Haarlem, RCH en Terrasvogels. Sinds hij op een mediatoernooi van Ajax een dramatische comeback beleefde, compleet met spierscheuring, raakt hij geen bal meer aan. 

Zijn credo ontleent hij rechtstreeks aan zijn favoriete komische filmduo Laurel & Hardy: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.  

NEEM CONTACT OP MET TEAM BRILSTAND

Heeft u een zakelijke bijeenkomst, een sponsor event of een ander event dat u wilt verrijken met humor en voetbal? Regel dan nu een oefenwedstrijd met één of meer mannen van het Brilstand Team.